Nyomtatás
csütörtök, 03 október 2019 10:17

II. Nemzetközi Élelmiszer és Marketing Konferencia - Neves előadók, új igények, tömött sorok

marketing konferencia 1903
Szeptember 12-én délután a Kaposvári Egyetem adott otthont a II. Nemzetközi Élelmiszer és Marketing Konferenciának.

A NAK és Gazdaságtudományi Kar főszervezésében, a NÉBIH és a menteshelyek.hu szakmai támogatásával megvalósult rendezvény egyszerre volt plattformja a tudományos, a szakmai és az érdeklődő közönségnek. Köztük megtalálhatók voltak a nemzetközi és a hazai élelmiszer-termeléssel, feldolgozással és kereskedelemmel foglalkozó kis, közép- valamint nagyvállalatok, szakmai szervezetek, kamarák, oktatási intézmények képviselői, de megjelentek szaktanácsadók, őstermelők és persze hallgatók is. A meghirdetett témák iránti érdeklődést jól mutatja, hogy a 250 regisztrált résztvevőre számítottunk, ezzel szemben a megjelentek száma majdnem 300 volt. Így volt akinek az első szakaszban csak a lépcsőn maradt hely.

 

A már elmaradhatatlan zselici lepény kóstolóját követően a közönség a plenáris előadókat hallhatta. A megnyitót követően Csapody Balázs a Kistücsök, illetve ezzel együtt a Pannon Gasztronómiai Egyesület "útját" mutatta be. A befektetett munka eredményeképpen sikerült felépítenie egy olyan rendszert, amelynek köszönhetően magas minőségi alapanyagokból kínálhatnak helyi "élményt" a betérő vendégeknek. A kistermelők munkája sem egyszerű, 5 év után azonban nem csak anyagilag, de a kapcsolatok miatt is megéri - tudtuk meg Vrancsik Tibortól, aki különleges gombákat gyűjt és szállít a Dél-Balaton környéki éttermekbe. Ezt követően a Podravka Élelmiszer Üzletágának vezetője szemléletesen mutatatta be azt az utat, amelyet egy 1934-ben alapított kis családi vállalkozásból sikerült felépíteni. A sokak számára csak vegetát gyártó cég élelmiszer-kavalkádja mintegy 7000 hektáron terem meg, és több mint 60 országba jut el. 2003-től nem csak mint gyártók, hanem a gasztronómia hírnökei is coolinarika online közösségi programjuknak köszönhetően. A Metro HORECA szegmensért felelős vezetőjétől a beszállítói szemszöggel ismerkedhettünk meg: hogyan tudja a nagykereskedelem kielégíteni az éttermek igényeit? Kiderült, felkészültek kicsik és nagyok kiszolgálására egyaránt, de találkoznak újabb és újabb kihívásokkal. Szauer Judit élvezetes, könnyed stílusban varázsolta el a jelenlévők figyelmét, és ismerhettük meg a Balaton környék gasztronómiai szereplőit, illetve azokat az online és offline eszközöket, amelyekkel a termelőt, a helyet, a hagyományokat és véletlenül sem utolsó sorban az azt bemutató vendéglőket viszik közelebb a látogatókhoz.

A térség szörpjeinek ízlelgetését követően került sor a pódiumbeszélgetésre, amelynek háziasszonya ebben az évben Bódi Krisztina, a menteshelyek.hu megálmodója volt. Krivács András, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke rávilágított, hogy a hagyományoknak és a főzés szeretetének nagyon nagy szerepe van a hazai gasztronómia épülésében. Mindez a saját tapasztalata és a beszélgetés többi résztvevőjének élete alapján is megerősítést nyert. A nagymamák főztje ma is hat a konyhaművészetre, de egyre inkább megkeresik általa a séfek önmagukat – ahogy Ruprecht László, a SVÉT elnöke fogalmazott. Ennek is köszönhető, hogy nem verseny, hanem inkább együttműködés van a séfek és a termékpálya más szereplői között. A NÉBIH és a WESSLING labor egyaránt azon dolgozik, hogy a fogyasztó megbízható forrásból származó és magas minőségű ételekhez jusson a hazai éttermekben. A hivatal részéről a jövő egyik fontos feladata az éttermi minősítés bevezetése, a laboratórium pedig arra törekszik, hogy a vendégek „mentes” igényei kielégítésre kerülhessenek. Zárszóként elhangzott, hogy tudományos megközelítésben az élelmiszerturizmus ugyan gyerekcipőben jár hazánkban, a gyakorlat jó alapot ad és igényt is formál annak erősítésére. A szervezők ezért jövőre is a témánál maradnak, és ismét konzultációra hívják a nemzetközi gasztronómiai élvonalat.

A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.

Adatvédelmi szabályzat