Immár második alkalommal rendezték meg a Gasztrotalit, amelyen ezúttal 29 termelő és két tucat étterem képviseltette magát. A házigazda Kaposvári Egyetem nevében Prof. Dr. Tossenberger János rektorhelyettes, az Agrár-és Környezettudományi Kar dékánja köszöntötte a résztvevőket.
„A Kaposvári Egyetem egyik fontos küldetése, hogy a saját eszközeivel, tudományos parkjával hozzájáruljon a minőségi élelmiszer alapanyag és a minőségi élelmiszer termeléséhez”
– fogalmazott az egyetemi vezető.
Jó hír, hogy egyre több somogyi étterem dönt a helyi alapanyag mellett - erről már Csapody Balázs beszélt. A Kistücsök Éterem vezetője, a Pannon Gasztronómia Akadémia elnöke kiemelte:
„Egyre több az olyan somogyi termék, amely felkerülhet az étlapokra. Ez egy nagyon szép, nagyon izgalmas munka, ettől lesz a vendéglátóhely igazán egyedi és ezért választják majd a vendégek is.”
A termelőket és az étteremvezetők, séfeket azonban össze kell hozni, ezért is hívta életre a Gasztrotalit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amely eddig már harminc Helyi Termék Nappal is segítette a termelőket. Ennek kapcsán Mácsai Ádám azt hangsúlyozta:
„Sok esetben a vendéglátósok és az étteremvezetők a legegyszerűbb megoldást választják, tehát multitól vagy beszállítótól megveszik a terméket. Ezek azonban több száz vagy több ezer kilométert utaztak, mi azt szeretnénk, ha a rövid ellátási lánc valósulna meg. Tehát a helyben előállított terméket, helyben tudjunk feldolgozni és helyben próbáljuk meg értékesíteni.”
Az őszi Gasztrotalin gombákat, lekvárokat, szörpöket, sajtokat és mézeket is kínáltak a termelők. Az éttermek képviselői pedig szívesen válogattak a minőségi helyi élelmiszerekből.
http://www.gtk.ke.hu/kezdolap/hirek/520-gasztrotalin-nepszerusitettek-a-helyi-elelmiszereket#sigProId5bf65a9f5e