A 2019/2020-as tanév első félévében a Baka József Szakkollégium kurzusa az Assesment Center, valamint annak megismerése volt. A foglalkozáson 13 hallgató vett részt, ahol megismerhették az assesment center lényegét és különböző munkahelyi szituációkban mérték fel, hogy mennyire tudnának helyt állni egy ilyen fajta munkafelvételin. A hallgatók pozitív visszajelzéseket adtak a képzésről többek között arról, hogy plusz ismeretekkel gazdagodtak, valamint az is tetszett nekik, hogy a kurzus interaktív volt.
December első kedd reggelén a GTK és AKK szakkollégium diákjaival és oktatóinkkal elindultunk Csípőtelekre, ahol Közép-Európa egyik legmodernebb tejtermelő tehenészetét látogattuk meg. A tehenészet a Bonafarm csoport és a Bóly Zrt. tagja. Túránkat a fejőházban kezdtük, ahol naponta háromszor fejik meg a farmon található majdnem 3000 tehenet. A térben minden műszakban 4-4 ember dolgozik, akik feladata közé tartozik, a tehenek tőgyének tisztítása, egészségének ellenőrzése, fejőgép felhelyezése, karbantartása. A modern technológia jelzi, ha bármilyen probléma van a tehenek fejése közben. Naponta átlagosan körülbelül 38 liter tejet nyernek egy tehéntől. Megtudtuk, hogy a tehenek jóltartása nem csak az állatjóllét, de a profit szempontjából is fontos, hiszen a “boldog” tehén jobban tejel, ezért fontos, hogy minél kevesebb stressz érje a jószágokat. Ügyelnek rá, hogy minden nap ugyanaz legyen a napi rutinjuk. A stressz mellett a hőség is negatívan befolyásolja a tejelést, ezért a fejőházban és az istállókban is zuhanyzófejek és ventillátorok hűtik az állatokat, illetve a hideg ellen az istállók oldalfalai leereszkednek.
Látogatásunk második állomása az istállókba vezetett, ahol a tehenek napjuk nagy részét töltik. Itt kapják a takarmányt, melyet egy robot segítségével osztanak szét az állatok előtt. A tömegtakarmányt kifejezetten a tej minőségének és mennyiségének maximalizálása érdekében fejlesztenek. Ehhez nagy szakértelem és kísérletezés szükséges. A takarmányhoz szükséges gabonákat a környékből és saját cégcsoporton belülről szerzik be és saját fejlesztés alapján maguk keverik ki. Ezeket silókban tartják, mely túránk utolsó állomása volt. A tejet innen Szegedre szállítják, ahol a szükséges feldolgozás után a Mizo termékekbe kerül. Érdekes volt látni ezt a hatalmas tehenészeti telephelyet, ahol tényleg minden ott dolgozó a tehenekért és a lehető legtöbb tej kinyeréséért dolgozik modern technológiák mellett.
Dátum: : 2020-02-27 13:00 - 15:30
Helyszín: Kaposvári Egyetem, Új tanügyi épület, 170-es előadó, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
A KÖVET Egyesület és a Baka József Szakkollégium szeretettel meghívja Önt a Mérgezett Föld című film szakmai beszélgetéssel összekötött filmvetítésére.
Vajon mennyi élelmiszert lehet még termelni a rendelkezésre álló területen?
Milyen összefüggések vannak a giliszták száma és a megtermelhető élelmiszermennyiség között?
Létezik egyáltalán bármilyen alternatíva az intenzív mezőgazdasági technológiák kiváltására?
Ezekre adnak választ a Mérgezett Föld című ismeretterjesztő filmben: Borsos Béla – rendszerökológus, Dr. Gyulai Iván- ökológus, Sztupa Gergely-Pusztaszabolcsi Agrár Zrt. ágazatvezetője, Dömötörfi József – méhész, Christoph Frebourg – talajtani szakértő, John Crawford -a Fenntartható rendszerek program igazgatója, Csuja László – bioméhész.
Jöjjön el a filmvetítésre, tudjon meg többet a témáról, kérdezzen a szakértőktől!
Tervezett program
Jelentkezés: 2020. február 20-ig itt.
A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a kamara által létrehozott internetes felületen lehet 2020. február 20., 08:00-ig. Kérjük vegyék figyelembe, hogy a helyek száma korlátozott, ezért a regisztrációt korábban is lezárhatjuk.
Az esemény sajtónyilvános rendezvény. A résztvevők tudomásul veszik, hogy a rendezvényről kép- és hangfelvétel készül, és az megjelenik különböző média felületeken
2020. február 19-én elkezdődött szakkollégiumunk egyik kurzusa, a Start Your Business. Az első alkalmon lehetőség volt az ötletek bemutatására, valamint a csapatok a csapatok kialakítására. Sok hallgató úgy érkezett az első alkalomra, hogy már konkrét terveik voltak, illetve már a csapatuk is összeállt.
A képzés további lehetőséget ad plusz ismeretek megszerzésére, amely egy Startup elindításához szükségesek. Ehhez vendégelőadókat hívtak, valamint minden csapatnak van egy mentora, akik végigkíséri őket egészen a Demo Day-ig, ahol a csapatok kész ötleteiket, terveiket be tudják mutatni a szakmai zsűrinek is.
Pozitív visszajelzéseket kaptunk a hallgatóktól és az oktatóktól is, valamint a szervezők is örültek neki, hogy már az első alkalmon rengeteg jó ötlet született.
A Start Your Business nevű képzés második alkalmán Réti Virág tartott egy izgalmas előadást a csapatoknak, akik megtanulták, hogy hogyan lehet úgy elmondani a projekt célját 1 perc alatt, hogy az minden lényeges információt tartalmazzon. A részt vevő versenyzők többek között megfogalmazták a legfontosabb kérdéseket, amelyeken végigmenve kialakulhat, hogy mekkora szükség van az adott termékre/szolgáltatásra, amelyhez egy felmérést (kérdőív, mélyinterjú, stb.) készíthetnek el. Fontos továbbá, hogy ki tudják jelölni a fő vásárlókörüket és, hogy azt pontosan meg is ismerjék. A hallgatók szerint az előadás nagyon hasznos volt, és rengeteg segítséget kaptak a további feladatokhoz.
A Start Your Business 3. előadója Mándó Milán volt, aki az online marketing témájában nyújtott segítséget a versenyző csapatoknak. Többet között ötleteket kaptak a csapatok arról, hogy milyen weboldalakon készíthetik el honlapjuk prototípusát, milyen webáruházakat érdemes nyitni, illetve a minner.hu nevű oldalról is kaptak információkat a hallgatók, amely egy plusz segítség lehet számukra. Leginkább az előadásmódja, humora és az előadás hasznossága fogta meg a versenyzőket, hiszen a legtöbb vállalat, amely valamilyen terméket/szolgáltatást kínál, rendelkezik webshoppal, amely egyre inkább elterjedt a vásárlók körében.
2020.02.12-én tartottuk a Baka József Szakkollégium nyílt napját, ahol egy kötetlen beszélgetés keretében megismerhették az érdeklődők a tavaszi félévre tervezett kurzusok kínálatát.
Két fajta kurzust kínál a Baka József Szakkollégium. Az első a Start Your Business, ahol neves előadók és mentorok segítenek egy Startup elindításában. Nagy volt az érdeklődés a kurzusra, hiszen több mint 10 csapat született az első alkalmon.
A második kurzus a szakdolgozatírásban nyújt segítséget, hiszen egy módszertani segítséget fog nyújtani a hallgatóknak. Erre a képzésre is magas volt az érdeklődés.
Pozitív csalódás volt a nyílt nap, hiszen a vártnál sokkal több érdeklődő volt, valamint a Start Your Business kurzus az oktatók figyelmét is felkeltette, hiszen a csapatok között oktatói csapatok is indultak.
2019.11.26-án lehetőségünk volt az AKK szakkollégiumával együtt elmenni a villányi Csányi pincészetbe, ahol rengeteg érdekes dolgot tanultunk, hallottunk. Körbevezettek a borkészítés fázisain, állomásain. Minden automatizált és a szőlőfeldolgozótól a palackozásig minden összevan kötve. A szőlőfeldolgozó volt az első állomás, ahol a szemek kiválogatása zajlik. Ez után következett préselő, majd onnan az anyag a nyersbortárolóba megy. Ez után az anyag útja tovább folytatódik a szűrőkbe, ahonnan a készbortároló, valamint a palackozás és a címkézés folyamata jött. Érdekes volt látni ezt a folyamatot, hogy milyen gördülékenyen zajlik minden. Az előállítás után a tárolást tekinthettük meg. Végig is mehettünk a vezetőnkkel az 1,2 km hosszú pincerendszeren, ahol jobb nem lemaradni, mert egy labirintusban érezhetjük magunkat a rengeteg, kisebb-nagyobb tölgyfahordó között. A pincében őriznek igazi ereklyéknek számító antik borokat is. A pincelátogatás során a legérdekesebb a Villányban egyedülálló cseppkőbarlang volt számunkra. A pince bemutatása után a boltban lehetőségünk volt vásárolni a finom borok közül. Összességében egy hasznos és érdekes tanulmányút volt a Csányi pincészet bejárása. Örültünk neki, hogy a két szakkollégium által egy ilyen szuper lehetőség nyílt számunkra!
7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. | Pf.: 16. | Tel.: 82/505-800, 82/505-900 | Fax: 82/505-896
A weboldalon cookie-kat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk.